Informacije

Specialistična ambulanta
Smoletova 18, 1000 Ljubljana
T: 01 43 68 182

Bolnišnična dejavnost
Bolnišnica Golnik
Klinični oddelek za pljučne bolezni in alergijo
Golnik 36, 4204 Golnik
T: 04 25 69 100

As. mag. Marko Bitenc, dr.med.
Specialist kirurg
M: 041 737 033
F: 01 436 6116
E: marko.bitenc@zzzdravje.si
    info@surgery-bitenc.com

 
 
 

Urnik

Specialistična ambulanta:
petek,
od 10.00 do 16.30 ure.


Endoskopske ambulanta:
četrtek,
od 10.00 do 16.30 ure.

 
 
 

Čakalne dobe

Čakalna doba za operacijske posege (ščitnice,  varice) je približno 30 dni.  

Čakalna doba za operacijske posege abdominalnih kil in žolčnih kamnov  približno 60 dni.

Čakalnih dob za operacije sprememb na pljučih ni.

 
 
 

Splošna navodila pred operacijo

Datum in uro sprejema v bolnišnico vam bomo sporočili po telefonu. Žal lahko občasno pride do sprememb v programu, o čemer pa vas bomo pravočasno obvestili.

Naš glavni cilj je vaša varnost in uspešno okrevanje po operaciji. Z upoštevanjem naslednjih navodil, lahko k temu pripomorete tudi sami.

Več »

 
 
 

Zgaga – pekoča bolečina za prsnico

Zgaga – pekoča bolečina za prsnico

Želodčna kislina, ki zateka v požiralnik povzroča vnetje in neprijeten občutek.

Gravitacija in mišična zapiralka, ki jo imenujemo spodnji sfinkter požiralnika zadržujeta želodčno kislino in hrano, ki jo zaužijemo v želodcu. Sfinkter se nahaja na prehodu med požiralnikom in želodcem in je večino časa tesno zaprt. Njegova vloga je, da se za nekaj sekund odpre in spusti slino oz. hrano v želodec (odpre se tudi pri bruhanju), nato pa se ponovno zapre. V primeru, da se sfinkter odpre prepogosto ali se ne zapre dovolj tesno, kislina zateka v požiralnik (refluks), ga poškoduje, povzroča vnetje in pekoč občutek za prsnico, topo ali ostro bolečino v zgornjem delu trebuha, v vratu ali hrbtu. Občasna zgaga ni nevarna, če pa se težave ponavljajo in so pogoste ter jih ne zdravimo se lahko razvijejo številne komplikacije, ki nakazujejo na gastro ezofagealno refluksno bolezen (GERB).

Poglavitni vzrok zgage je šibka mišica zapiralka med požiralnikom in želodcem, ki se ne zapira dovolj tesno. Vzrok ni poznan. K temu pa pripomore preveč hrane v želodcu – prekomerno hranjenje ali prevelik pritisk na želodec – nosečnost, debelost. Določene vrste hrane kot paradižnik, citrusi, čebula, česen, čokolada, kava, alkohol prav tako oslabijo mišico. Škoduje lahko tudi mastna hrana in določena zdravila. Stres in kajenje sta velika dejavnika tveganja, ki pospešita izločanje želodčne kisline in povzročata zgago.

Posledica oz. komplikacija dolgotrajnega in pogostega refluksa je vnetje požiralnika (ezofagitis). Razjede in zožitve požiralnika nastanejo zaradi dolgotrajnega draženja sluznice in lahko tudi zakrvavijo. Posledica je slabokrvnost. Nastale spremembe povečajo tudi možnosti za nastanek raka požiralnika.

 
 
 

Gastro ezofagealna refluksna bolezen (GERB)

Gastro ezofagealna refluksna bolezen (GERB)

GERB je pogosta želodčna težava, ki se izraža v obliki številnih simptomov:

 • Pekoč občutek za prsnico, ki se pojavi predvsem po hranjenju in traja od nekaj minut do nekaj ur.
 • Vračanje kisline in hrane v grlo in usta.
 • Neprijeten okus in zadah v ustih.
 • Težave pri požiranju - občutek, da se hrana ustavlja v požiralniku, bolečina pri požiranju.
 • V nadaljevanju se lahko pojavi kašelj, vneto grlo in spremenjen hripav glas.

GERB nastane zaradi oslabljenega ali nerazvitega sfinktra požiralnika. Natančni razlogi niso poznani, velik vpliv pri pojavu GERB-a imajo:

 • Prehrambne navade - uživanje prevelikih obrokov hrane, določena vrste hrane - kot čebula, čokolada, mastna hrana, kislo sadje, paradižnik. Uživanje alkohola, kislih, gaziranih pijač in kave, ter uživanje hrane pred spanjem.
 • Življenjske navade - kajenje, prekomerna teža, nošenje pretesnih oblačil, počitek neposredno po uživanju hrane.
 • Medicinski razlogi - nosečnost, zdrs želodca v prsno votlino (hiatalna hernija), alergije in nevrološke motnje, ki prizadenejo določene mišice v telesu. Jemanje določenih zdravil, zlasti antibiotikov in Aspirina ima lahko vpliv pri nastanku GERB-a.

Diagnoza

Zdravnik postavi diagnozo na podlagi subjektivnih težav in simptomov, fizičnega pregleda in nekaterih dodatnih preiskav. Najpogosteje je to rentgenski pregled požiralnika in želodca ter endoskopski pregled zgornjih prebavnih poti.

Pri rentgenskem pregledu požiralnika in želodca vas prosimo, da popijete kontrastno tekočino, nato pa napravimo posnetke zgornjih prebavnih poti. S slikami ugotovimo ali je prisotna hiatalna hernia in v kakšnem stanju je požiralnik oz. želodec.

Endoskopski pregled zgornjih prebavnih poti (ezofagogastroduodenoskopija), je preiskava, ki pokaže še bolj natančno sliko dogajanja. Zdravnik uvede skozi usta pacienta upogljiv inštrument, ki ima na končnem delu vir svetlobe in kamero. Ogleda si celoten del požiralnika in želodca in ugotovi obseg sprememb in poškodb, ki so prisotne.

Manometrija požiralnika je dodatna preiskava, ki jo lahko naroči zdravnik. Pokaže nam, kako deluje spodnji sfinkter požiralnika. Pri preiskavi vam uvedemo tanko cevko skozi nos po požiralniku. V kombinaciji s 24 urno ph metrijo prikažemo epizode refluksa v toku celega dneva in ugotovimo če obstaja povezava z drugimi simptomi kot kronični kašelj in moteno dihanje.

Zdravljenje

GERB zdravimo s kombinacijo zdravil, dieto in spremembo življenjskih navad. V primeru, da se težave nadaljujejo in celo stopnjujejo, je priporočljiva operacija.

Sprememba življenjskih navad je zelo pomembna in nujno je, da jo pacient obdrži tudi v obdobju po operaciji. Izogibanje uživanja hrane od dve do tri ure pred spanjem je eno od prvih pravil, ki ga je potrebno upoštevati. S tem dosežemo, da se želodec izprazni in količina želodčne kisline upade. Priporočljivo je, da počivate z dvignjenim vzglavjem. S tem pomagate, da želodčna kislina težje zateka v požiralnik. Pogosti in majhni obroki prav tako pomagajo pri kontroliranem izločanju želodčne kisline. Upoštevajte dietna pravila in se izogibajte določenim vrstam hrane in pijače.

Zdravila so drugi način zdravljenja GERB-a. Zdravnik vam bo predpisal antacide - zdravila, ki zmanjšujejo delovanje kisline in zaviralce H2-receptorjev - zdravila, ki zavirajo izločanje kisline in jih jemljete pred jedjo ali pa zdravila, ki onemogočajo izločanje encima, ki ima vlogo pri nastajanju želodčne kisline (inhibitorji protonske črpalke).

Operacija (laparaskopska fundoplikacija) je priporočljiva, kadar ostali načini zdravljenja niso učinkoviti, se ponavljajo in trajajo daljše obdobje. Z operacijo želimo zmanjšati bolečino za prsnico in vračanje vsebine želodca v požiralnik.

 

Dokumenti

 
 
 

Laparaskopska fundoplikacija

Fundoplikacija imenujemo kirurški poseg, ki se uporablja za zdravljenje simptomov GERB-a. S posebno tehniko napravimo zatesnitev, ki prepreči zatekanje želodčne kisline, kadar spodnji sfinkter požiralnika ne deluje pravilno. Pri večini pacientov, ki imajo prisoten GERB, je prisotna tudi hiatalna kila (hernija), ki jo oskrbimo istočasno.

Fundoplikacijo najpogosteje izvedemo laparaskopsko – z inštrumenti in video kamero vstopimo v trebušno votlino preko petih manjših rezov. Trebušno votlino napolnimo z ogljikovim dioksidom, ki trebušno steno odmakne od notranjih organov in omogoči da stanje jasno vidimo na monitorju.

Del želodca, ki je najbližje požiralniku (fundus želodca), ločimo, ovijemo in zašijemo okrog spodnjega dela požiralnika in sfinktra požiralnika. S tem povečamo pritisk na spodnjem delu požiralnika in zmanjšamo refluks.
Skozi usta v požiralnik vstavimo dilatator, ki onemogoči, da bi želodec zatisnili pretesno.

Če je prisotna hiatalna hernia, hiatus (odprtina v trebušni preponi, skozi katero poteka požiralnik) zmanjšamo z nekaj šivi, da se lepo prilega požiralniku. Šivi onemogočijo, da bi fundoplikat zdrsnil v prsno votlino.
Odstranimo inštrumente in kamero, ter reze zašijemo.

Laparaskopski poseg ima številne prednosti pred klasičnim kirurškim posegom. Rane po operaciji so manjše, zato je manjša tudi možnost infekcije in krvavitve, okrevanje je hitrejše, bolečina po laparaskopskem posegu je prav tako manjša.

Hiatalno kilo, ki je prisotna pri 80% pacientih z GERB-om, povlečemo iz prsne votline in zašijemo, da ostane v trebušni votlini.

 

Galerija

 
 
 

Omejitve po operaciji

V dneh po operaciji oz. odpustu iz bolnišnice boste sposobni lažjih življenjskih aktivnosti. Zdravila, ki ste jih jemali pred posegom niso več potrebna. Bolečina po operaciji je blaga, občasno so potrebna zdravila proti bolečinam. Še nekaj dni boste čutili bolečino zlasti v ramenih, ker se plin uporabljen med operacijo premakne iz trebušne votline v zgornji del telesa. Bolečino ublažite, če se uležete na bok s strani kjer je bolečina močnejša in pod kolk namestite blazino.

Nujno je, da sledite dietnim navodilom. Vsaj šest tednov uživajte tekočo do kašasto hrano in počasi preidite na tršo hrano. Obroki naj bodo pogosti in majhni. Po obrokih ostanite vsaj petnajst minut v pokončnem položaju.

Izogibajte se dvigovanju težjih bremen.

 
 
 

Pogosta vprašanja

 
1. Kdaj je potrebna operacija?
Natisni

Operacija je potrebna kadar zdravljenje GERB-a z zdravili ni uspešno in spodnji sfinkter požiralnika ne deluje pravilno.

 
2. Kdaj sem kandidat za laparaskopsko operacijo?
Natisni

Laparaskopska operacija je izvedljiva kadar so izpolnjeni naslednji kriteriji:

 • Še niste imeli operacije v trebušni votlini.
 • Imate večino simptomov GERB-a:
  • Pekoč občutek za prsnico, ki se pojavi po zaužitju hrane in traja od nekaj minut, do nekaj ur.
  • Bolečina za prsnico, prisotna zlasti kadar se pripognete, ležite ali jeste.
  • Okus pekoče, kisle, slane tekočine v grlu.
  • Oteženo požiranje.
  • Občutek zatikanja hrane v prsnem košu ali grlu.
  • Kroničen dražeč kašelj, vneto grlo in hripav glas.
 • Niste noseči.
 • Nimate drugih medicinskih problemov, kot srčno ali pljučno obolenje.

Kadar kriteriji niso izpolnjeni, je potrebna bolj invazivna klasična operacija – laparatomija – vstop v trebušno votlino preko večjega kirurškega reza na trebuhu.

 
3. Kakšne so komplikacije pri laparaskopski fundoplikaciji?
Natisni

Komplikacije pri operaciji so redke, vendar vedno obstaja možnost, da se pojavijo.

 • Med operacijo lahko pride do poškodbe okoliških notranjih organov in tkiv – jeter, požiralnika, vranice in želodca.
 • Težave s požiranjem po operaciji so lahko posledica preveč zatisnjenega želodca okrog požiralnika.
 • Umetni sfinkter lahko popusti.
 • Običajne komplikacije, ki spremljajo vsako večjo operacijo in splošno anestezijo.
 • Povečan občutek napenjanja v trebuhu in neugodnosti zaradi zmanjšane zmožnosti spahovanja.

Nekaterih težav, ki se pojavijo po operaciji ni mogoče vedno zdraviti. Simptomi GERB-a se lahko v majhnem številu ponovno pojavijo kljub operaciji. V nekaterih primerih se pojavijo novi simptomi kot napenjanje, vetrovi, oteženo spahovanje, bruhanje ali težave pri požiranju zaradi preveč zatisnjenega želodca ob požiralnik.

 
4. Kako se pripravim na operacijo?
Natisni

Opravili boste ambulantni pregled pri kirurgu. Pregledal bo vse potrebne izvide, vam razložil potek operacije, možnosti komplikacij in stranskih učinkov ter odgovoril na vaša vprašanja. Dobili boste navodila o morebitnih nadaljnjih preiskavah in se dogovorili o datumu operacije.

Dan pred operacijo uživajte lahko hrano, priporočljivo je, da vzamete odvajalo. Zjutraj pred sprejemom se temeljito stuširajte, odstranite ves nakit in ličila. Britje operativnega polja ni potrebno, za to bomo poskrbeli v bolnišnici.

Za sprejem v bolnišnico morate biti tešč. Sledite navodila glede jemanja rednih zdravil in sprejema v bolnišnico.

 
5. Koliko časa bom v bolnišnici?
Natisni

Operacijo opravimo na dan sprejema v bolnišnico. Preko nosu imate v želodec vstavljeno cevko, ki preprečuje bruhanje. Cevko naslednje jutro odstranimo in opravimo kontrolno rentgensko slikanje požiralnika in želodca. Če so izvidi normalni, lahko po zajtrku oz. dopoldanski malici bolnišnico že zapustite.

 
6. Bom imel(a) po operaciji šive?
Natisni

Da, kirurg vstopne rane na trebuhu po operaciji zašije. Rane naj bodo nekaj dni pokrite, nato obliže odstranite. Dovoljeno je, da se normalno tuširate, voda in milo lahko stečeta tudi preko rane. Rano nežno osušite. Šiv odstrani kirurg ali vaš osebni zdravnik 7 – 10 dni po operaciji oz. se šivi raztopijo sami.

 
7. Bom imel(a) po operaciji bolečine?
Natisni

Bolečine po operaciji so lahko prisotne zlasti v predelu trebuha in ramen. Neprijeten občutek povzroča tudi cevka v nosu. Dobivali boste zdravila proti bolečinam, najprej v obliki infuzije oz. injekcij, kasneje v obliki kapsul. Želimo, da nam poveste če občutite bolečino in skupaj bomo problem rešili.

 
8. Bom imel(a) brazgotino?
Natisni

Brazgotine po laparaskopski operaciji so minimalne. Opazne so dokler se rane ne zacelijo popolnoma, kasneje zbledijo.

 
9. Kdaj naj pokličem zdravnika?
Natisni

Ob odpustu iz bolnišnice boste dobili odpustno pismo in telefonsko številko zdravnika. Pokličite ga, če nastopi kateri od naslednjih problemov:

 • Povečan izcedek iz ran na trebuhu.
 • Bolečina in otekanje v predelu trebuha.
 • Trdovraten dražeč kašelj.
 • Oteženo dihanje.
 • Povišana telesna temperatura.
 • Težave pri požiranju.
 • Neprekinjena slabost in bruhanje.
 
10. Kateri hrani se moram izogibati?
Natisni

Določene vrste hrane lahko poslabšajo bolezen na tri načine. Kofein in alkohol stimulirata izločanje kisline. Če je v želodcu večja količina kisline, obstaja tudi večja možnost za refluks v požiralnik. Mastna hrana upočasnjuje krčenje želodca - peristaltiko, hrana zastaja v želodcu in vsebina zateka v požiralnik. Kofein, čokolada in pepermint zmanjšujejo pritisk v sfinktru požiralnika, kar omogočaja zatekanje kisline v požiralnik.

 
11. Kdaj bom sposoben(na) za delo?
Natisni

Doma priporočamo teden ali dva počitka. V tem času boste sposobni lažjih fizičnih aktivnosti in obremenitev. Za delo v službi predvidoma ne boste sposobni od 2 do 3 tedne, odvisno od vrste dela, ki ga opravljate in vašega počutja.

Izogibajte se dvigovanju težjih bremen, ob močnejšem kašlju pritisnite roke na trebuh in izvajajte vaje za razgibavanje.

 
 
 

Dietna navodila - GERB

Dietna navodila - GERB

Dokazano je, da določene vrste hrane vplivajo na simptome GERB-a. Pri tem je prav tako pomembno, na kakšen način je hrana pripravljena. Zgaga in pekoč občutek za prsnico sta posledica zatekanja kisline v požiralnik. Izločanje kisline je v veliki meri odvisno od hrane, na kar imamo sami določen vpliv.

Ko planirate dieto, je potrebno na jedilniku omejiti ali popolnoma izločiti sestavine, ki povzročajo težave. Dietna navodila veljajo tako za čas pred operacijo, kot v prvih dveh do treh mesecih po operaciji.

Pomembno je, da prvih štiri do šest tednov po operaciji uživate tekočo oz. mehko kašasto hrano. Počasi hrano stopnjujte do normalne, trde hrane.

Kontrolirajte telesno težo.

Sadje Prepovedani so vsi citrusi, kot pomaranče, limone, grejpfrut. Suho sadje in oreščki največkrat niso priporočljivi. Uživate lahko jabolka in banane, v obliki nesladkanega kompota oz. kaše. Ostalo sezonsko sadje uživajte občasno in s previdnostjo.
Zelenjava Popolnoma se izogibajte paradižniku v vseh oblikah. Sveža čebula in česen prav tako nista priporočljiva, v manjši količini in občasno ju lahko uporabljate v kuhani obliki. Izogibajte se zelenjavi, ki napenja – stročnice, nekatere kapusnice, koruza ter sveži solati.
Meso in izdelki Meso naj bo nemastno. Pripravljajte ga v kuhani ali dušeni obliki, prepovedano je cvrtje v olju. Suho mesnati in konzervirani izdelki niso priporočljivi.
Mleko in mlečni izdelki Uporabljajte izdelke z manj maščobe. V jedilnikih se izogibajte dodajanju sladke ali kisle smetane. Uporaba masla prav tako ni priporočljiva.
Žita, žitni izdelki, testenine Priporoča se uporaba izdelkov z veliko vlaknin - polno zrnatih izdelkov (kruh, kosmiči, vaflji), ki jih pred uporabo namočite. Kruh, zlasti bel naj ne bo popolnoma svež. Previdnost je potrebna pri uporabi močnatih izdelkov (cmoki, testenine), ki se lahko ustavijo v požiralniku
Pijače Prepovedana je uporaba alkoholnih in gaziranih pijač. Sokovi ne smejo biti sladki. Uporaba kave in pravih čajev prav tako vpliva na izločanje želodčne kisline.
Maščobe Omejite uporabo maščob v vseh oblikah. Pozorni bodite na skrite maščobe v raznih že pripravljenih izdelkih.
Sladice Sladice je v veliki večini potrebno črtati iz jedilnika. Vsebujejo veliko maščob in sladkorjev, ki v dieti niso zaželeni. Zlasti nevarne so ocvrte sladice in sladice s čokolado.
Začimbe Ostre in pekoče začimbe dražijo sluznico in vplivajo na izločanje želodčne kisline. Pri uporabi začimb bodite previdni, nekatere je potrebno popolnoma izločiti (poper, paprika, razne mešanice začimb).

Postati morate disciplinirani in se prilagoditi novemu načinu prehranjevanja.

 • Obroki morajo biti majhni in pogosti - 6 do 8 krat na dan.
 • Jejte počasi in vsak grižljaj dobro prežvečite. Ko si hrano pasirate jo raje kot z vodo redčite z omakami, mlekom ali sokovi.
 • Pomembno je, da po obroku ne ležete takoj k počitku, temveč ostanete v pokončnem položaju vsaj 15 minut.
 • Zadnji obrok naj bo vsaj 2 – 3 ure pred počitkom.
 
 
 

Hiatalna hernija

Diafragmalna hernija (hiatus hemia), nastane kot posledica čezmeme razširitve odprtine (hiatus) diafragme, kjer požiralnik prehaja skozi. Tedaj prične poln želodec drseti navzgor ob požiralniku v prsno votlino (medistinum). Želodčna vsebina se vrača lahko v požiralnik, bolnik čuti bolečino pod prsnico, občutek polnosti želodca, ki po bruhanju hrane (regurgitacija) popusti.

 
 
 

Ahalazija kardije

Ahalazija kardije je degenerativno obolenje, kjer gre za spremembe ganglijskih celic vegetativnih živčnih prepletov v steni požiralnika in se kaže kot nesposobnost spodnjega sfinktra požiralnika za odpiranje pri pasaži hrane. Prizadeta je motorika celotnega požiralnika, peristaltika je slaba, počasna in zato hrana zastaja v požiralniku. Požiralnik je tako rigiden, aperistaltičen in hrana slabo drsi navzdol. Na spodnjem delu požiralnika včasih nastanejo varice, ki ob oslabeli žilni steni počijo in povzročijo  nenadno, nevarno in veliko izgubo krvi. Bolnik bruhne kri v loku. Takšne spremembe žilne stene so pogoste pri ljudeh, ki uživajo veliko alkohola.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.